Bellman

Om Bellman

Den norske artisten Bellman består av musikeren Arne-Johans Rauan, opprinnelig fra Larvik. Han har helt siden 2005 jobbet med musikk under navnet Bellman, og har siden han ble oppdaget for alvor i 2006 gitt ut flere gode album, i alt fra remiks til studio og live.

Musikken hans kan på mange måter beskrives som en sammensmelting mellom samtidsrock og 90-tallets alternative rock, og kan sammenlignes med alt fra Sigurd Ros til klassiske singer-songwriters, Radiohead og selveste The Beatles. Hans debutalbum «Mainly Mute» fikk strålende kritikker fra et samlet publikum og musikkritikere. Han hadde tidlig i karrieren et ønske om å lage melodiøs musikk som kunne framføres i sin enkelthet, uten så mye ekstra. I dag nevnes han som oftest når man kommer innenfor sjangeren indiepop.

Tidlig karriere

Rauan ble for alvor oppdaget da han i 2006 ble av de mest populære artistene under Årets Urørt. Han ble en av finalistene og noen år etterpå kom debutplaten, med tittelen «Mainly Mute». Han gjorde så stort inntrykk at han ble personlig kontaktet av et plateselskap etter opptredenen, og veien derfra gikk bare oppover for artisten. Platen gikk så langt som til en sjetteplass på VG-lista det året, og vakte også oppsikt i utlandet. I blant annet deler av Asia ga han ut egne plater på eget label, og høstet meget gode kritikker. I mellomtiden hadde han hatt mange liveopptredener, blant annet på by:Larm i Oslo.

Utgivelser

  • ”Mainly Mute”, utgitt i 2009
  • ”Live at Sliperiet” utgitt i 2009
  • ”The Curse” utgitt i 2010
  • ”19 EP” utgitt i 2012
  • ”Melopoiia” utgitt i 2013

Om platene og musikken

Da Bellman signerte platekontrakten gikk han inn i et samarbeid med produsent Lars Klokkerhaug om debutalbumet fra 2009, Mainly Mute. Singlene ”Spaceship, Move Slow” Og ”Celestine” fikk mye radiotid og ble veldig populære i Norge. Men den virkelige suksessen oppnådde han i Asia, nærmere bestemt i Sør- Korea. Der ble en av singlene fra albumet hans brukt i en stor nasjonal tv-kampanje og en tv-serie. I 2012 dro han på turné i Sør-Korea, som ble en stor suksess for nordmannen. Han opptrådde på flere store TV-show, og hadde konserter som var utsolgt mange uker i forveien i Seoul. Det er liten tvil om at hans største gjennombrudd til nå har vært i nettopp Asia.

Kun få måneder etter at debutplata var på det norske og internasjonale markedet, ga han ut et nytt album, ”Live at Sliperiet”. Albumet, som ble spilt inn under en av hans konserter, ble oppfølgeren til den umiddelbare suksessen fra debuten.

Året etter liveplaten og debuten ga han ut albumet ”The Curse”, etter et travelt år med mange spillejobber i hele Norge. I motsetning til det mange artister opplever, fikk også denne strålende kritikk fra både lyttere og musikkritikere. I over 10 uker lå singelen ”Olivia” på topp 10-lista i landet, og flere store og internasjonale magasiner kåret ”The Curse” til et av de beste albumene som ble utgitt i 2010. Han høstet annerkjennelse fra flere hold, og nå var karrieren hans på vei oppover, spesielt i de østlige landene.

Etter noen års pause på platefronten ga Bellman ut albumet ”Melopoiia” i 2013 i både Norge og utlandet, og en av låtene ble brukt i den offisielle traileren i dokumentaren til fotballspilleren Paul Gascoigne, som ga den over 300.000 treff på videokanalen YouTube. De siste to årene har Bellman turnert mye både i Storbritannia, Danmark og Japan, og for det meste i Kina og Sør-Korea. Med seg på turneene som liveband har han hatt med seg blant annet Eirik Vigeland på bass, Lotte Hellstrøm på fiolin, Jonas Barsten på trommer og Elisa Herbig på cello.

Privacy Policy