Nood

Dette er Nood

Det norske bandet Nood består av Per Platou og Ulf Knudsen, og ble opprettet i 1996. Både Platou og Knudsen hadde lang fartstid i det norske musikkmiljøet da de opprettet Nood, som er kjent for både sin spesielle musikk, men ikke minst for sin fascinasjon for snåle lyder og sampler de finner på internett. Før Nood kom i gang sto de samme to bak verdens kanskje første internett-band, kalt Res Rocket Surfer. Der baserte de seg på lyder hentet hovedsakelig fra MIDI på servere i utlandet.

Nood har tidligere uttalt at musikken på mange måter gjenspeiler globaliseringen i verden i dag og vil skape et mindre skille mellom kulturer og musikk. Duoen bruker kun stemmen som instrument i alle låtene, i tillegg til lydene de finner på sin vei. Målet er å lage musikk som får blodet til å hoppe i årene og fransk disco har vært en stor inspirasjon for duoen.

Per Platou var også mannen som opprettet dBut plateselskap, før de ble overtatt til de som driver det i dag.

Tidlig karriere

Bakgrunnen til at Nood ble opprettet mellom Per Platou og Ulf Knudsen er ukjent, men Platou har helt siden Nood så dagens lys vært interessert i spørsmålene rundt opphavsrett på kunst og musikk. Nood har i flere sammenhenger havnet i konflikter med blant annet Tono om opphavsrett til de ulike lydene og melodiene i låtene, og bakmennene har hele tiden vært klare på at de henter inspirasjon fra andres låter som de finner på internett. Platou har vært medlem av en gruppe som ofte debatterte spørsmål om opphavsrett til musikk og senere satt han som medlem da kunnskapsdepartementet satte opp en referansegruppe om ulovlig deling av filer på internett. Platou har med sine sterke meninger vært en forkjemper for å lette på reglementet rundt opphavsrett da ingen kan kreve retten til eierskapet på en lyd.

Utgivelser

  • ”HettyLettyNetty” utgitt i 1996.
  • ”Shaped Like A Taco” utgitt i 2000.

Om platene og musikken

Nood har i flere intervjuer med riksmedia sagt at det er en overflod av lyder og musikk i verden, og at de kun forsyner seg av overskuddet når de lager nye låter. De kaller seg et ”datanerd”-band fordi de henter alt fra nettet, og i flere sammenhenger har albumene deres vært karakterisert som en samling av snåle, rare og merkelige lyder. Og selv om det er mye merkelige lyder, plinger og plonger, er det musikk som fascinerer og inspirerer mange av sine lyttere.

Da VGs musikkanmelder gjennomgikk albumet fra 2000, ”Shaped like a Taco”, var det med en viss vanskelighet å sette musikken i en bås, men likevel var det ingen tvil – Nood sto til en firer på terningen. Da var det fire år siden de hadde debutert med albumet ”HettyLettyNetty”, og også dette albumet var preget av det Platou og Knudsen hadde funnet på sin vei gjennom de mørkeste gangene på internett. Sammen med det, og sin egen stemmekraft, lagde de flere låter med helt nye tekster de selv hadde skrevet.

Musikkanmelderen mente at dette albumet er et eneste enormt puslespill av lyder og opplevelser man sjelden har hørt maken til, men med klare etniske referanser satt i sammenheng med moderne klubb- og housemusikk eller techno. Han satte klare referanser til det eksperimentelle og mente at ”Shaped like a Taco”, sto seg som en verdig kandidat innen den åpne klassen på Spellemannsprisen, på grunn av lekenhet og motet duoen har til å følge sin egen sti. Da ”Shaped like a Taco”, ble gitt ut ble det bare trykket opp og solgt en plass mellom 3000-4000 eksemplarer av platen.

Privacy Policy