Skranglebein

Dette er Skranglebein

Skranglebein, eller Per Olav Hoff Mydske, er kanskje aller mest kjent som rapper i rap-gruppen Pen Jakke, fra Fredrikstad. De står nå igjen som en av landets mest suksessrike hiphop-grupper. Sammen med Mathias Rødal (Fundamental Lyd), Stian Neple (Ubåt) og Jonas Bjerketvedt (Sjel-Jonas) startet de rap-gruppen i 1994. Sammen lagde de hip-hop helt til de ble oppløst i 2001.

Skranglebein har før det og i ettertid brukt mye av tiden sin på musikken, og har vært med i flere prosjekter og samarbeid med andre artister. Tidligere var det bare rap og hiphop som var Skranglebeins sjanger, men han har i ettertid utviklet seg til å jobbe med flere andre artister innenfor både jazz og folkemusikk.

Tidlig karriere

Skrangelbein startet karrieren med å lage musikk sammen med Fundamental under navnet Pasifist. De fant etter hvert tonen med Ubåt og Sjel-Jonas, og dannet i 1994 gruppen Pen Jakke, som sammen ga ut deres første EP i 1999. Året etter kom EP-en ”Pen jakke”, og i 2000 ga de ut debutalbumet med tittelen ”Østen”. Etter et kjapt samarbeid med en nok en plate med blant annet Tungtvann, ble bandet oppløst. Skranglebein har helt siden da jobbet videre med musikken og regnes i dag som en av landets veteraner innen hiphop på norsk.

Utgivelser

  • ”De kom ridende” EP utgitt i 1999
  • ”Pen Jakke” EP utgitt i 2000
  • ”Østen” utgitt i 2000
  • ”Generasjon Hip Hop” utgitt i 2001
  • ”Skummel” EP gitt ut i 2005

Om platene og musikken

Da Pen Jakke ble kjent ble de først og fremst lagt merke til på grunn av sine norske tekster, som en av få hiphop-grupper på den tiden. Skranglebein var en av to som rappet for bandet, og ble en pioner innen sin sjanger her i landet. Hans spontane fririm-stil var ulikt det noen andre hadde gjort, og har vært hans varemerke helt siden oppstarten og til i dag.

Da Pen Jakke ga ut sitt debutalbum ”Østen” var det til stående applaus fra alle landets musikkanmeldere. Dagbladet klinket til med en femmer på terningen og jublet for et gjennombrudd for norskspråklig rap. De fikk gode skussmål for sine rene og dype beats og tekster som kunne spenne fra alt mellom humor til alvorlig politikk og samfunnsspørsmål. Noe av det Norge oppdaget da Pen Jakke, med Skranglebein i spissen, entret musikkmiljøet var at de gikk an å utøve god norsk hiphop uten å være uprofesjonelle. VG menet at de serverte musikk på morsmålet med språklige krumspring som ville sette en poet i dårlig lys, og de spådde mange hiter på albumet – noe i ettertid også skulle vise seg å stemme.

Etter debutplaten slo Skrangelbein og resten av Pen Jakke seg sammen med Apollo, Dane fra Klovner i kamp og Jørg-1 fra Tungtvann, og lagde platen ”Generasjon Hip Hop”. Den fikk også strålende kritikker fra anmelderne, og står i dag støtt som en grunnmur i det norske hiphop-landskapet.

Andre musikalske prosjekter

I mellomtiden har Skranglebein jobbet med flere musikalske prosjekter både alene og med andre. I 2005 ble det klart at Skranglebein igjen hadde gått sammen med Sjel-Jonas for å jobbe videre med musikken. De kom ut med en ny EP kalt ”Skummel”, ser Sjel-Jonas sto for beatsene, mens Skranglebein sto for tekstene.

Han har også vært med i et band sammen andre artister og sammen har de spilt folkemusikk og jazz, blandet med rap. I 2014 var han med i bandet ”Sånn skal det være” sammen med Paolo Vinaccia på trommer, Erik Sollied på fele, Petter Wettre på saksofon, Dagfinn Lie på gitar, Hans Erik Wagner på kontrabass og sist men ikke minst Tuva Syvertsen på vokal.

Sommeren 2016 var det tid for en sammenkomst for gutta i Pen Jakke, og Skranglebein og resten av gutta bak suksessen på 90-tallet gjorde et comeback på John Dee i Oslo, hele femten år siden de sist takket farvel til hverandre.

Privacy Policy