Flying Edward

Dette er Flying Edward

Det norske bandet Flying Edward består av Hilmar Bergendahl Larsen på keyboard og rytmeboks, og Nils Jakob Langvik på gitar, fra Sandefjord. De spiller popbasert musikk med innslag av elektronika. Hilmar Larsen hadde fra tidligere erfaring fra rockebandet Bogus Blimp, mens Langvik hadde erfaring ved å ha vært medlem av både bandet The Tables og coverbandet DePresley, som lagde coverlåter av Elvis.

I musikken har duoen som mål å lage en kortere vei mellom melodiene og de musikalske krumspringene med inspirasjon fra drømmeverden og eventyr. De har innslag av ukjente musikalske instrumenter og bruker ofte både synth og trommebokser i sine låter. I tillegg til en plate, en rekke liveopptredener og konserter har Flying Edward også laget musikk til filmer og serier.

Tidlig karriere

Da duoen først ble startet tidlig på 2000-tallet var de inspirert av barneboken « Book of Nonsense» da de valgte ut navnet på bandet. Historien fra 1800-tallet om gutten som likte å leke ute i regnværet med sin røde paraply er inspirasjonen bak navnet «Flying Edward». I et intervju fortalte Hilmar Larsen at de ofte blir påvirket av tilfeldigheter, som da vaktmesteren i blokka der han bor fant en trommemaskin fra 80-tallet i søpla. Etter det startet de å bruke den, og har hatt innslag fra flere ulike hold gjennom musikken. De lot seg ofte inspirere av mørke toner og underfundige tanker fra barndommen, blandet inn med både melankoli og up-beat-rytmer.

I 2003 fikk de statlige midler til å turnere, mens de jobbet for en platekontrakt. De sendte også inn flere lydprøver til ulike musikkanaler og fikk etter hvert napp. De spilte også på den svenske festivalen Arvikafestival, som et av tre norske band som ble plukket ut. Arvikafestival samler årlig tusenvis av fans av alternativ musikk, og Flying Edward spilte for over 20.000 publikummere den sommeren.

Utgivelser

  • “Spell Your Name”, debutplate utgitt i 2004

Om platene og musikken

Etter at Flying Edward fikk platekontrakt ga de ut debutplaten “Spell Your Name» i 2004 fikk de gode kritikker fra anmelderne. Dagbladets anmelder karakteriserte musikken på plata som litt skummel som en skrekkfilm med trolsk stemning, med gode rytmer fra både bossanova og rumba. Selv har de uttalt at utrykket i plata i utgangspunktet var enkelt konstruert, men med innslag av dype og bass-aktige toner og nivåer og vanskelige harmonier. Det er en stemningsdrevet plate med klar inspirasjon til barndommen, og setter et uklart skille mellom virkelighet og fantasi.

Inspirasjonen fra bandnavnet var som sagt hentet fra en barnebok, og den kommer også igjen i debutplaten. I låten som heter «Bob» møter man igjen den lille gutten med iveren for å fly med paraplyen i regnværet, som de har prøvd å lage musikk av. Og selv om platen slett ikke skulle ha et konsept, ble det slik at eventyret om Edward stadig går igjen i flere av låtene. Melodiene og uttrykket i låtene ligger fra den litt mørke britiske stemningen på 60-tallet, med et hint av Kraftwerk mellom tonene. Alle låtene på skiva ble spilt inn på en hytte i Østfold, og på platen klan man også høre både fuglekvitter og andre lyder fra naturen.

Etter at debutplaten ble gitt ut fikk Flying Edward mulighet til å lage musikk til en TV-film om søsteren til Jerry Lee Lewis, kalt ”Don’t fuck with the Lewises”. Musikken og lydene til filmen sto de selv for, og brukte alt fra merkelige instrumenter og innslag fra platen til å lage den blues-inspirerte sounden til filmen. Filmen ble solgt inn til land som Danmark, Belgia, Nederland og Finland. Da Flying Edward startet dette prosjektet tok de til seg musiker Kyrre Bjørkås, og skiftet navn til DU.

Privacy Policy